Logo regionálního portálu regionhustopecsko.cz

Regionální zpravodajství

Nultý Gulášfest v Hustopečích si získal celé město

Hustopečské listy
sobota 14.6.2025

Ilustrační foto
Autor: Anna Armbrust, Pixabay.co...

Nezaměnitelná vůně kotlíkových gulášů, vychlazené pivo, nejlepší víno, živá hudba a spousta zábavy. Vinařská ulice po dlouhé době ožila opravdu povedenou akcí, kterou mají na svědomí zdejší vinaři.

„Řekli jsme si, že akcí na Vinařské se moc nekoná, a protože máme zkušenost s pořádáním gulášového festivalu v Uherčicích, tak jsme to chtěli přenést i do Hustopečí,“ vysvětlil jeden z pořadatelů Miloš Bednář a jeho slova potvrzuje i vinař Michal Stehlík, u jehož vinařství našla akce potřebné zázemí. „Prostor tady máme, baví nás to, tak proč ne. Nechceme z toho dělat žádnou megalomanskou akci,“ prohlásil ještě dopoledne.

Tato vize se však tak úplně nenaplnila. Už od rána, kdy se zatopilo pod kotlíky, se do ulice scházely hloučky zvědavců a v jednu hodinu, kdy se degustační porce začaly vydávat, už u stanů stály fronty. Soutěžních týmů se utkalo 10 a každý svou misi pojal velmi vážně.

„Každý tým vařil podle vlastního uvážení, nejsou tu žádná omezení nebo podmínky kromě toho, že všechny suroviny si musí přinést ve studeném stavu a že se vaří na ohni, což je samo o sobě dost náročné. Líbí se mi, jak to týmy uchopily, jak jsou kreativní, bude to dobrý,“ těšil se další z pořadatelů Stanislav Jedlink.

A dobrý to opravdu bylo i navzdory silné průtrži, která se nad městem přehnala. Soutěžní týmy schovaly své návštěvníky pod stany a zbytek dne už nad bujarým veselím vykukovalo slunce. Do hlasovacího osudí odevzdalo své hlasy 214 návštěvníků, z nichž celých 49 patřilo bezlepkovému guláši vítězného týmu Já, mé druhé já a Irena.

Gulášové kotlíky zely prázdnotou už kolem čtvrté odpoledne, ale Vinařská žila dlouho do noci u živé hudby a sklenky dobrého vína, která podle pořadatelů právě s gulášem nejvíc ladí.

„Ano, je to tak. Guláše jsou povětšinou z hovězího masa a k hovězímu masu se nejvíc hodí červené víno, to vám řekne každý sommeliér. Takže od nynější ke guláši jedině víno,“ smál se Michal Stehlík s radostí z povedené akce, pro kterou už nyní hledá termín pro rok 2026.


Článek byl převzat se souhlasem vydavatele z Hustopečských listů. 

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama